Tel. Sint-Maartensdijk: 0166-603766
Tel. Dinteloord: 0167-523222
Van Haaften Uitvaartverzorging Tel. Sint-Maartensdijk: 0166-603766 | Tel. Dinteloord: 0167-523222
Sint-Maartensdijk 0166-603766
Dinteloord 0167-523222

"Mijn vrienden moeten aan het woord komen..."

‘Groene’ begrafenis steeds populairder

19 juli 2017

Groene uitvaarten winnen in hoog tempo aan populariteit. Een afbreekbare urn van aardappelzetmeel, biologische hapjes, elektrisch rouwvervoer, een wade in plaats van een kist en begrafenissen in de natuur zijn voorbeelden van opvallende trends in de branche. Ze komen vooral voort uit het feit dat mensen tijdens hun leven al nadenken over hun eigen uitvaart.

Dat constateren Olga Bouwens van het onlineplatform Remember Me en Peter van Schaik van Uitvaart.nl. Beiden claimen deze maand de grootste uitvaartbeurs van Nederland te organiseren, respectievelijk op zondag 9 april in de Van Nellefabriek in Rotterdam en zaterdag 22 april in de Westerkerk in Amsterdam. Bouwens: „De traditionele uitvaart heeft nog de overhand, omdat nabestaanden vaak onvoorbereid zijn. Dan grijp je al snel terug op standaardcrematies of -begrafenissen.

Wensen

Als een overledene zelf zijn wensen kenbaar heeft gemaakt, wordt het een ander verhaal. Er zijn voorbeelden van overleden fietsliefhebbers die per rouwfiets worden vervoerd, met de hele stoet per fiets erachteraan. Of families die de as van de overledene via een biologisch afbreekbare ballon de lucht in laten vliegen. Mensen kiezen voor zichzelf opvallend vaak voor milieubewuste varianten.”

Persoonlijk

Tegelijk worden uitvaarten en herinneringen ook steeds persoonlijker, constateert Van Schaik. „Een mooi voorbeeld is een portreturn, die op een witte muur met zijn slagschaduw het profiel van de overledene toont. Of een urn die bij opening dierbare muziek laat afspelen.” Het is mede een gevolg van de enorme markt. „Ondernemers moeten met nieuwe dingen komen om marktaandeel te houden. Aanbieders bepalen de trends, de vraag volgt pas daarna. Niemand komt zelf op het idee om in een kist te worden begraven die bovenop ook als moestuin dient.”

Regie

Van Schaik hoopt wel dat de wensen van overledene en nabestaanden met elkaar verenigbaar blijven. „Mensen nemen steeds meer de regie van hun eigen afscheid over. Vaak willen ze dat het een feest wordt, naar het voorbeeld van uitbundige uitvaarten van bekende Nederlanders zoals André Hazes en Manfred Langer. Maar de nabestaanden moeten verder met hun verdriet en voelen daar niet altijd iets voor. Het is belangrijk om sommige keuzes ook over te laten aan de mensen die het moeten doormaken.”

Bron: www.telegraaf.nl