Tel. Sint-Maartensdijk: 0166-603766
Tel. Dinteloord: 0167-523222
Van Haaften Uitvaartverzorging Tel. Sint-Maartensdijk: 0166-603766 | Tel. Dinteloord: 0167-523222
Sint-Maartensdijk 0166-603766
Dinteloord 0167-523222

"Mijn vrienden moeten aan het woord komen..."

Bent u voldoende verzekerd voor de kosten van een uitvaart?

18 januari 2019

Ruim 60 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering en is (deels) verzekerd voor de kosten van hun eigen begrafenis of crematie. Volgens het NIBUD onderschatten Nederlanders de kosten van een uitvaart vaak. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de verzekerden onvoldoende verzekerd is voor de kosten van een complete uitvaart. Kijk daarom regelmatig of uw verzekering nog aansluit bij uw wensen en persoonlijke situatie.

Gemiddeld kost een uitvaart 7500 euro. Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet u zeker dat de kosten voor uw uitvaart voor een deel gedekt zijn. Uiteraard is de dekking afhankelijk van het soort verzekering dat u hebt afgesloten. Een derde van de verzekerden weet niet voor welk bedrag zij verzekerd zijn. Uitvaartverzekeringen zijn vaak jaren geleden afgesloten. Sinds die tijd zijn de uitvaartkosten waarschijnlijk fors gestegen en uw wensen mogelijk veranderd. Als de verzekeraar de kosten niet volledig dekt, zijn de overige kosten voor eigen rekening. Veel mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering deze kosten dekt, dat is echter niet zo.

Geen reserves

De helft van alle Nederlanders heeft geen vermogen hoger dan een bedrag van 5.000 euro. Er zijn dus te weinig reserves om de kosten van een uitvaart te kunnen bekostigen. In de meeste gevallen draaien nabestaanden dan ook voor deze kosten op. Hebt u een uitvaartverzekering? Check dan uw polis bij uw verzekeraar en controleer waarvoor u precies verzekerd bent. Bespreek of het verstandig is om de dekking aan te passen of de verzekering uit te breiden.

Bereken de kosten van uw uitvaart

Ook wanneer u voor een sobere begrafenis of crematie kiest lopen de kosten snel op. De prijs is o.a. afhankelijk van het aantal genodigden, cremeren of begraven, de locatie, het aantal bloemen en volgauto’s, enz. Hoewel u er misschien liever nog niet over nadenkt, kunt u alvast een inschatting maken van de kosten via de Uitvaartberekenaar van het NIBUD. De Uitvaartberekenaar laat zien welk bedrag u ongeveer kunt verwachten, zodat u hier rekening mee kunt houden.

Uitvaartverzekering of niet?

Hebt u nog geen uitvaartverzekering? Mogelijk is het verstandig er een af te sluiten, maar niet altijd. Of dit ook voor u geldt en welke uitvaartverzekering voor u geschikt is, is van verschillende factoren afhankelijk. Hebt u voldoende eigen geld achter de hand? Dan is een uitvaartverzekering niet altijd noodzakelijk. Hebt u onvoldoende eigen middelen en wilt u voorkomen dat uw nabestaanden voor de hoge kosten opdraaien? Dan kan een passende uitvaartverzekering uitkomst bieden. Vraag uw financieel adviseur om advies.